Når er det best med Forbrukslån eller kredittkort?

kredittkort eller forbrukslånLurer du på om du bør søke et forbrukslån eller kredittkort? Vi skal se på fordelene og bakdelene med kredittkort og forbrukslån uten sikkerhet og sammenligne disse.

Innen du søker lån eller kort må du finne ut hva målsetningen din er og hva du skal bruke pengene på. Helt generelt sett kan vi si at hvis du skal bruke en relativt stor sum på å kjøpe en gjenstand som du ikke kan betale tilbake kjapt så er forbrukslån bedre enn kredittkort. Dette er fordi renten normalt er lavere på forbrukslån enn på et kredittkort. Fordelene med et kredittkort er at hvis du er strukturert kan du faktisk spare penger på å bruke et kredittkort. Det er noe du ikke kan med et lån, det er umulig å spare penger med et forbrukslån, et lån koster alltid penger.

Forbrukslån har vanligvis lavere rente enn kredittkort

Forbrukslån har normalt lavere rente enn kredittkort, dette betyr at hvis du kommer til å ha utestående gjeld en god stund fremover så sparer du penger på å ha et forbrukslån. Den nominelle renten på kredittkort ligger normalt på mellom 14,9% og 25% og et forbrukslån på mellom 7%-18% men kan ligge så høyt som 30%.  Den effektive renten på kredittkort er normalt over 20% hvilket er meget høyt. Det kredittkort som kanskje har den laveste renten i markedet for kredittkort er Santander Red kortet med 14,89% nominell rente (17,12% effektiv rente). Her kan du se en oversikt over gode kredittkort med lavest rente. Gå hit hvis du lurer på forskjellen mellom nominell rente og effektiv rente.

Prinsippet du bør kjenne til: normalt lønner det seg å ha forbrukslånegjeld istedet for kredittkortsgjeld fordi renten på forbrukslånet er lavere enn på kredittkortet.

Skal du kjøpe en dyr gjenstand som bil, reparere huset eller kjøpe en reise og lignende som koster så pass mye penger at du kommer til å ha utestående gjeld en god stund lønner det seg å ta et forbrukslån istedet for et kredittkort.

Med Kredittkort er det mulig å spare penger

Et kredittkort fungerer annerledes enn et lån. Så lenge du betaler tilbake det du har lånt på kortet ved første forfall så løper det ikke noen rente på kortet. Dvs så lenge du betaler tilbake alt du bruker med et kredittkort ved forfall er det gratis å bruke kredittkortet.

Kredittkort har fordeler du kan spare penger på. Med forbrukslån kan du ikke spare penger. Omtrent alle kredittkort har fordelaktige tilbud du kan spare penger på som bensinkort med drivstoffrabatt, gratis reiseforsikring, rabatt når du handler på nettet, rabatt på restauranter, rabatt på fly osv. Listen på fordeler hos kredittkortselskapene kan gjøres lang.

Prinsippet du bør kjenne til: Så lenge du betaler tilbake alle penger du låner kjapt, innen neste forfall, så lønner det seg alltid å ha et kredittkort istedet for et forbrukslån.

Hvis du har mye kredittkortgjeld bør du refinansiere til et forbrukslån

Har du mye dyr gjeld du sliter med å betale ned? Ikke vent! Gjør noe med det med en gang! Mange mennesker er slurvete med å betale kredittkortgjeld og andre smålån og havner pga dette i en ugunstig gjeldssituasjon med høye rentekostnader hver måned på dyre lån. Løsningen på å få ned kostnadene på dyre smålån og kredittkortgjeld er å samle disse i et forbrukslån gjennom en låne refinansiering. Da kan du spare mye penger på å få ned renten. Renteforskjellene kan være nok så store. Du kan for eksempel gå fra 25% i effektiv rente til 10% effektiv rente. Kostnadene for lånet blir da mer enn halvert, hvilket kan være av stor betydning for din økonomi.

Du trenger penger kjapt til en potensielt meget lønnsom investering

Dette kan være svært risikabelt avhengig av hva du skal gjøre, men kan også i noen tilfeller være helt avgjørende for at du ikke skal gå glitt av en god investering. Hvis du ikke har noen andre alternativer enn forbrukslån eller kredittkort så er den noen enkle prinsipper å forholde seg til. Hvis du trenger et lån på lenger enn en måned så er det bedre å ta et forbrukslån (vi antar at du får bedre rente her). Trenger du et lån kortere enn 1 måned så er det bedre å bruke kredittkort hvis kredittgrensen din er høy nok. Hvis ikke kan du komplettere med et lån uten sikkerhet.

Inn under en god investering kan det være at du må ha ekstra penger for å kunne kjøpe drømmehuset ditt eller kanskje du har en sjeldent god investering andre steder.

Hvor mye penger trenger du til det du skal gjøre?

Husk at kredittkort har en lavere kredittgrense enn forbrukslån. De kortene med høyest kredittgrense som er Remember card og SAS Eurobonus kredittkortet har 150 000 i kredittgrense mens et forbrukslån ofte har opp til 500 000 kr som for eksempel lån uten sikkerhet hos Opp Finans.

Forbrukslån eller Kredittkort for Dummies – den enkle oversikten

I denne enkle oversikten antar vi at forbrukslån har lavere rente enn kredittkort.

Du skal gjøre store kjøp og kommer at ha lånet relativt lenge, i minst 1 årForbrukslån er bedre enn kredittkort

Du skal gjøre middels store kjøp og du kommer å ha lånet i minst 4 månederForbrukslån er bedre

Du skal gjøre alle typer av kjøp; store, mellomstore eller små kjøp som du kommer til å betale tilbake innen 1 månedKredittkort er bedre