Forbrukslån til bil eller billån?
Skal du kjøpe bil men er ikke sikker på om du skal ta et billån eller forbrukslån? Det hele kommer vel egentlig an på hvor du får lån og hvilke lånebetingelser du får. Du bør uansett hvilket lån du skal ta bør du gå til flere banker og sjekke flere alternativ innen du signerer en låneavtale. Tommelfinger regelen er at du bør se på alle muligheter å sammenligne tilbudene og ta det lånet med lavest rente og lavest gebyrer.
– Tid kan være en viktig faktor – og renten betyr ikke så mye hvis du skal betale ned lånet kjapt
Hvis tid er en faktor er det ikke sikkert at du skal vente på det rimeligste lånet. Hvis du skal gjøre en meget god eller viktig bilinvestering kan det være at du rett og slett må ha penger kjapt. I tillegg kanskje du skal betale tilbake lånet relativt kjapt i tillegg. Jo kjappere du klarer å betale tilbake pengene jo mindre viktig er renten, dette er fordi at den totale rentekostnaden på lånet blir lav dersom du betaler ned lånet kjapt.
– Bilen topper listen på hva folk gjør med forbrukslånet sitt
Det som topper listen på hva folk gjør for forbrukslånet i Norge er bilkjøp. Se også vår artikel, hva gjør folk for forbrukslånet sitt. Vi tenkte at det var på sin plass at vi redde ut disse begrepene om billån vs forbrukslån i en egen artikkel.
-
Markedsføringsregler om forbrukslån og kreditt kan bli endret
Regeringen vil endre markedsføringsreglene for forbrukslån i Norge og har invitert til høringsmøte om forslag til forskrift om god kredittmarkedsføring. Høringen skall opp den 23 Mars 2017.
Med billån må du stille bilen som sikkerhet til banken
Når du tar et billån så tar banken sikkerhet på lånet, de tar pant i bilen eller en annen gjenstand som du eier. Dette betyr at banken står ikke helt på bar bakke hvis det er sånn at du ikke kan betjene lånet. Banken kan kreve tvangssalg av bilen din hvis du ikke betaler lånet i følge låneavtalen. Hvis du tar et forbrukslån har ikke banken noen sikkerhet på lånet. For banken innebærer dette en større risiko å utstede et forbrukslån sammenlignet med et billån. Hvis du ikke klarer å betjene forbrukslånet har ikke banken pant i en gjenstand og det kan være vanskeligere for banken å få tilbake pengene sine.
Høyere risiko for banken betyr høyere rente
Banken tar betalt for risikoen de tar i rente. Jo høyere risiko banken tar jo høyere rente må du betale, dette er normen alle bør kjenne til. Se også vår artikkel om hvorfor renten er høyere på et forbrukslån vs et boliglån. Dette betyr også at renten på et billån som regel er lavere enn renten på et forbrukslån. Jo mer lån du tar jo viktigere er det at renten ikke er for høy. Tiden du beregner å bruke for å betale tilbake lånet har og betydelse, jo kjappere du betaler tilbake lånet jo mindre viktig blir renten.
– Skal du kjøpe en relativt dyr bil på lån som du bruker flere år til å betale ned bør du ta billån.
For et lite lån som du beregner å betale tilbake rimelig kjapt så er renten mindre viktig. Hvis du derimot skal ta lån på 300 000 kr for å kjøpe en bil du skal bruke flere år til å betale tilbake bør du normalt ta et normalt billån istedet for en forbrukslån. Forskjellen på renten kan være stor. Hvis du har 8% på et lån vs 16% på et annet blir rentekostnaden dobbelt så høy for lånet med 16% rente sammenlignet med det på 8%. Dette betyr 24 000 kr mer i rentekostnader pr år med et lån på 300 000 kr.
Forbrukslån egner seg godt til mindre lån for bil og låneprosessen er kjappere
Noen av fordelene med forbrukslån er at det er en kjappere prosess å få lånet og at du ikke trenger å stille bilen som sikkerhet for å få lånet, men man må huske at renten som regel er høyere på forbrukslån. Vi mener at forbrukslån til bil generelt sett egner seg best for mindre kjøp og reparasjoner til bilen. Hva som er betyr lite er et relativt begrep, men en tommelfingerregel er vel at du helst ikke bør ta forbrukslån til bil mer enn et sted kring 10-15% av årslønnen din.
– Det finnes alltid unntak.
Men som alltid finnes det unntak. Hvis du for eksempel skal gjøre en investering der du er rimelig sikker på at du tjener gode penger kan det være bra og ta opp et forbrukslån. Men dette som sagt er unntaket fra regelen, og en kan aldri være 100% sikker på at en investering er bra eller dårlig. Hvis du for eksempel har mulighet å kjøpe en bil for 100 000 kr som du mener er verdt 200 000 kr så vil det selvsagt kunne være bra med å ta opp et forbrukslån for å finansiere et slikt kjøp. Det finnes flere gode alternativ til gode forbrukslån, for eksempel forbrukslån fra Santander.