Dette bruker folk forbrukslånet til

bilkjøp til forbrukslånDette er noe som mange lurer på. Hva bruker folk flest egentlig sitt forbrukslån til? Det finnes en undersøkelse om dette som Yougov gjorde for Komplett Bank i 2014.

Bilen er på topp

Det som topper listen for hva folk gjør med forbrukslånet sitt er bilkjøp med 24%. Undersøkelsen viser at alle ikke går til banken sin for å kjøpe bil eller fikse på bilen sin men søker et forbrukslån istedet. Førdelen med forbrukslån er en kjappere søknadsprosess og at du slipper å stille sikkerhet/pant i lånet.

Ikke alle mennesker har et hus å belåne for å kjøpe bil, slik at de kan ta lån til en gunstig rente. Vi lurer på om mange mennesker ikke vet forskjellen på rentenivå på forbrukslån og billån.
Et billån har gunstigere rente en et forbrukslån fordi at du må stille bilen som pant, hvilket betyr lavere risiko for banken. Det fremgår ikke av denne studien om de som har tatt opp forbrukslån har hatt mulighet til å ta andre lån. 

Huset er på andre plass

Den nest vanligste årsaken til at folk tar opp forbrukslån er reparasjoner og uforutsette utgifter i huset som grunn. De som i størst grad benytter seg av forbrukslån er gruppen “voksen familie” med barn boendes hjemme i huset. Hele 6 av 10 i denne gruppen har eller har tatt opp et lån uten sikkerhet. Det passer ofte godt med kjapp behandlingstid og rask utbetaling i denne livsperioden.

Totalt har folk i Norge 90 milliarder kroner i forbrukslån, hvilket motsvarer ca 3% av den totale husholdningsgjelden. Et relativt litet beløp men andelen forbrukslån vokser kjapt. I 2013 var den samlete summen forbrukslån i Norge 67,7 milliarder.

Godt og forbedret utbud av forbrukslån i markedet

Konkurransen er hard i markedet for forbrukslån uten sikkerhet, hvilket har gjort tilbudet bredere og bedre enn tidligere. Idag kan du få både vanlige forbrukslån til en relativt grei rente, for for eksempel hos Opp Finans, og i tillegg kan du velge ramme lån, forbrukskreditt, eller så kalt fleksibelt lån. Det gode tilbudet bidrar til at folk tar opp mer forbrukslån enn tidligere. I tillegg har tilbyderne blitt flinkere til å markedsføre seg, og med mange tilbydere blir den totale synligheten til forbrukslån stor. Det er enkelt for forbrukerne å takke ja til et av alle de ulike tilbudene å slenge seg på et forbrukslån.

Noen tar opp forbrukslån til å reise og noen tar opp lånet for å opp egenkapitalen sin når de kjøper bolig. Bankene har idag krav på egenkapital når du skal kjøpe bolig. Dette lager trøbbel for de som ikke har egenkapital av ulike grunner eller ikke har rike foreldre som kan cashe opp hvis det trengs.

Økonomien i Norge er også sterk, forventning om god fremtida inntekt gjør at mange tenker at de har råd til å ta opp lån.